PTE examen succes: 10 extra punten voor visum!

Zoals jullie in een eerder blog bericht hebben kunnen lezen, had ik met onze visumagente gesproken over de mogelijkheid om nog een andere taaltest voor emigratie naar Australië te doen. Dit in verband met de extra 10 punten die dit ons kan opleveren als ik deze met voldoende punten zou behalen. In eerste instantie was ik natuurlijk niet erg enthousiast. Weer een taaltest! Maar ja, emigreren naar Australië met een gezin is een soort puntensysteem-race. Hoe meer punten, hoe groter de kans op een uitnodiging voor een visum en hoe sneller je die uitnodiging mogelijk ontvangt. De uitnodigingsrondes voor het Skilled migration visum gaan namelijk op volgorde van hoogste naar laagste punten.

Je begrijpt: ik stond niet te springen toen ik het voorstel hoorde, maar ik besloot toch om het een kans te geven. Ik schreef mij in voor het Pearson PTE Academic examen van woensdag 18 juni.

Test day! Pearson PTE Academic in Amsterdam

Het Pearson PTE examen begon in Amsterdam om 10:00, dus ik kon nog een beetje uitslapen. Ik bracht onze twee mannetjes naar opa en oma en reed verder richting het testcentrum. Ik zou er om 08:55 zijn, maar wegens een ongeluk, was ik er om 09:25. Daardoor arriveerde ik met een behoorlijke dosis stress. Gelukkig waren de medewerkers in het test centrum ontspannen en kon ik mij rustig registeren voor het examen. Om 09:45 begonnen zij met exameninstructies.


De locatie is een stuk netter dan die van het IELTS (BLTC) in Amsterdam en ik kon tevens gewoon parkeren voor het gebouw. Ideaal! Er zijn kluisjes beschikbaar voor je spullen – je mag alleen je paspoort meenemen de examenruimte in – en er is een fijne wachtruimte. Je kan er zelfs gratis eenkopje koffie pakken. Daar word ik gelukkig van!

Pearson PTE vs IELTS of Cambridge: de verschillen in het kort

Wat betreft de test zelf: het Pearson PTE examen is heel anders dan het IELTS examen of het Cambridge English examen. De verschillende taalvaardigheden (spreken, luisteren, lezen, schrijven) lopen in elkaar over en sommige vraagtypes tellen dubbel mee, bijvoorbeeld voor zowel lezen als luisteren. Het is dus niet zo gescheiden als bij IELTS of Cambridge waar heel duidelijk spreken, luisteren, lezen en schrijven apart van elkaar worden getoetst.

Een ander groot verschil is dat het PTE volledig digitaal is. Je maakt de hele test, inclusief het spreken, achter de computer. voor mij persoonlijk fijn, omdat ik niet face-to-face met iemand een mondeling examen hoef te doen – dat scheelt toch stress.

Er was wel één groot nadeel: omdat alle vaardigheden op het zelfde moment worden getoetst, dus ook spreken, word er tijdens het examen door andere kandidaten gesproken. Ik was als eerste kandidaat en dus waren er mensen nog met hun spreekdeel bezig toen ik begon met lezen. Ik vond dit zelf erg afleidend en zeker een nadeel ten opzichte van de andere taaltesten.

De totale testduur is 135 minuten en mogelijk zelfs iets sneller. Ik was dus om 12:00 uur alweer klaar en kon weer naar huis.

Supersnelle uitslag dankzij AI

Omdat het PTE examen digitaal en AI-gecontroleerd is, krijg je de uitslag razendsnel. Volgens de officiële website ontvang je je score binnen 48 uur, maar het personeel bij het testcentrum gaf aan dat deze meestal al dezelfde avond binnenkomt.

Ik heb gedurende die dag regelmatig mijn e-mail gecheckt, en inderdaad: ‘s avonds kreeg ik een mail en een sms berichtje binnen. En at bleek? ik had 88 van de 90 punten gehaald! Dat was ruim voldoende voor de extra 10 punten voor ons skilled migration visum naar Australië. Ik kon een sprongetje springen. Ik was super blij en natuurlijk ook verast dat ik zo hoog had gescoord.

Punten in the pocket!